/
Vardagligt /
Koka mjölk
Det jag vet mest om att koka mjölk är att det alltid kokar när man vänder ryggen till. Och att det är för jäkligt att ta hand om när det kokar över och att bränd mjölk smakar peck.
Det står på paketet att mjölken ska kokas upp på svag värme under omrörning och därför har jag tålmodigt stått och rört i grytan varje gång det är dags för stuvade makaroner. Sist mätte jag tiden till 45 minuter innan mjölken kokade så pass att jag kunde hälla i makaronerna. Jag höll på att få ett nervsammanbrott och kände att det måste vara emot husmanskostlagen att en sådan rätt ska ta mer än en timme att laga.

Idag provade jag att höja värmen på plattan två snäpp och nu kokade mjölken upp på ca tio minuter och har inte bränts. Tänk att jag vågade och vann!
Men alltså. Gör en vit sås till idealmakaroner? Tar det inte typ en halvtimme att få makaronerna färdiga om du stuvar samtidigt?
Jag stuvar bara snabbisar, annars gör jag en vit sås och häller på, går fortare.
Plus att du sällan bränner en vit sås. ;)