En idiot på resa

Jag tycker om att resa och tittar en del på resedokumentärer och läser emellanåt reseskildringar. Men gemensamt för dessa blir lätt att man får en väldigt förskönad bild av det fantastiska resemålet. Allt är vackert, fint och luktar gott. Maten är god och alla människor man möter är trevliga. Allt är liksom tillrättalagt och ordnat. Bilderna är retuscherade in i minsta detalj och reportern upplever gärna saker som ingen annan någonsin har gjort. Just för att det liksom inte riktigt är på riktigt.

Nu finns det ett nytt reseprogram med en helt annan ingång. Komikerna Ricky Gervais och Stephan Marchant skickar sin vän Karl Pilkington på en resa genom världen. Målet är att han ska uppleva världens sju underverk. Bekymret är att Karl inte gillar att resa. Han är fördomsfull, inskränkt och ganska rädd. Och hysteriskt rolig. Han är pessimistisk och lite sur, han ser inte storheten i olikheter och tycker oftast att allt borde vara som det är hemma. Han uttrycker även en viss oro över att faktiskt gilla saker som han sedan inte kommer att hitta hemma eller att han "ska hitta sig själv" och att varken han eller hans flickvän kommer att uppskatta den personen. Han kommer med knivskarpa kommentarer och det verkar inte som att han försöker vara rolig, utan att han faktiskt är sådan!

Ricky och Stephan följer Karl på resan genom hans iPhone. I uppdraget ingår för Karl att vara ständigt tillgänglig och han får små uppdrag varje dag men instruktioner om vart han ska och vad han ska göra. Roligast i denna delen är Rickys fantstiska skratt. Han skrattar med hela kroppen, högt och mycket och han liksom lyser upp.
En idiot på resa är klockrent och måste ses. Visas just nu på SVT. Har du missat de första två delarna går dessa än så länge att ses på svtplay.se